Saunas käimine – 7 imelist mõju Sinu kehale

Saunas käimine avaldab organismile tervendava mõju

See võib kõlada väljamõeldisena, kuid teadlaste kinnitusel võib ja isegi on regulaarne saunas käimine Sinu tervisele parendava toimega. Ilmselt mõnest oled kuulnud, mõnega ise kokku puutunud. Alljärgnevas postituses tooks väljas 7 peamist põhjust miks saunas käimine võiks muutuda regulaarsemaks.

“Soovid parandada oma tervist ja elada kauem– mine sauna” – Viktor Tund

1) Saun vähendab stressi ja tervendab vaimu

Meil kõigil on alati kiire, kohtused kuhjuvad, pinged ja koormus kasvab ning kõik see mõjub negatiivselt meie vaimsele seisundile. Ärevus, impulsiivsus, ükskõiksus – need sõnad on ilmselt tuttavad nii mõnelegi kes seda lugemas on. Erinevad uuringud on näidanud, et stress ja pidev pinges olek on üks levinumaid terviseprobleemide põhjustajad.

Kuid üks asi on saada probleemist aru, teine aga leida sellele lahendus.

Võimalusi on mitmeid, ütleks isegi et kõik nad on individuaalsed, kuid peamine mida organism, aju ja hing sel hetkel vajavad, on maha rahunemine, lõõgastumine ja lõdvestumine. Saun on koht, kus võetakse aeg maksimaalseks lõdvestumiseks ja täisväärtuslikuks puhkamiseks. Selles hubases, vaikses ja soojas kohakeses puuduvad igasugused häirivad tegurid.

Kuum saun lõdvestab lihaseid, parandab vereringet, eraldab toksiine ja vabastab endorfiine, mis panevad Sind ennast hästi tundma. Ja miks mitte seda teha kuskil looduskaunis kohas kus müra ja meid ümbritsev negatiivsus on võõrad sõnad.

2) Saun lõdvestab lihaseid ja leevendab lihas- ja luuvalu

On tõestatud, et kuuma temperatuuriga saunas vabastab keha heaoluhormoone mis loomulikult paneb mitte ainult mõistuse, vaid ka keha end hästi tundma. Endorfiinidel on rahustav mõju ning omadus leevendada liigese-, lihas- ja luuvalu.

Keha soojendamisel laienevad veresooned, vereringe paraneb mis omakorda kiirendab keha paranemist erinevatest vigastustest, näiteks sinikatest ja kriimustustest. Öeldakse ka, et saunas käimine on võrdväärne intensiivse füüsilise treeninguga, sest mõlema korral eraldub kehast toksiine.

Isiklik kogemus tõestab seda igati – peale poksi trenni sauna lõõgastuma – kaiff missugune :)

3) Sinu keha vabaneb mürkidest

Kõigil meil toimub higistamine erinevalt, kuid paraku mõnel ei toimu see järjepidevalt mis ei ole kehale kasulik. Mida rohkem keha higistab seda rohkem saab organism väliskeskkonnast kogutud mürkidest vabaneda. Higistamist põhjustab kehatemperatuuri tõus, millele keha hakkab vastu töötama, pulss tõuseb, hingamine kiireneb.

Teadagi, et 99% higist moodustab vesi, kuid lisaks veele viib organism kehast välja sellised ained nagu plii, tsink, nikkel, elavhõbe jms. Need ained on keha saanud meid ümbritsevast keskkonnast ning ei ole meile vajalikud.

Arstide väitel on saun üks parimatest võimalustest mürkide kehast eemaldamiseks.

4) Saun puhastab Sinu nahka

Higi eraldamisega puhastab organism end nii seest kui väljast ehk puhastub nahk ning surnud naharakud saavad asendatud, hoides nahka heas konditsioonis. Higistamine loputab bakterid läbi pooride välja peale mida on nahk pehmem ja tervem. Kindlasti oled seda kohe tundnud peale soolasauna kasutamist.

5) Saunas käimine soodustab sügava ja kvaliteetse une teket

Mitmed uuringud on näidanud, et peale saunaskäiku magavad inimesed rahulikumat ja sügavamat und. Siin mängivad suurt rolli taas endorfiinid, rahustava toimega hormoonid. Seega kui ees on ootamas pingeline päev, on soojalt soovituslik võtta enne magamaminekut paar kuuma leili.

Keha puhas ja kogu jama lendleb peast välja.

6) Kas saun aitab ka kaalust alla võtta?

Higistamisprotsess võtab kehalt palju energiat, mis tuleneb rasva ja süsivesikute arvelt – teisisõnu teeb saunas keha tööd, mida eelnevalt sai ka spordiga võrreldut. Põhinedes USA armee meditsiinilistele uuringutele (US Army Medical Research) langeb inimese kaal saunas käies koguni 500 grammi, põletades protsessi käigus ligikaudu 300 kalorit.

Et südametöö kiireneb ja keha vajab toimetamiseks rohkem hapnikku, hakkab keha kaloreid energiaks põletama. Kindlasti ei tasu seda võtta nüüd peamise kaalulangetamise meetodina, sest kehast eralduv vedelik asendub uuega ja numbrid on juba teised. Pigem järgi vastavalt oma kehale õiget ja tervislikku toitumist.

Ja ära unusta end füüsiliselt vormis hoida – Sina ise oled enda jaoks prioriteet number üks

7) Saun kui külmetushaiguste ravim

Kui oled end haigena tundnud, nina tatti täis ringi käinud või valusalt köhinud siis sauna võib pidada üheks ravimiks. Saksamaal tehtud uuringu kohaselt tervenesid külmetushaigusi põdevad inimesed, kes käisid saunas, märkimisväärselt kiiremini. Kuumas saunas olles hakkab keha tootma rohkem valgeid vereliblesid, mis aitavad võidelda haiguste vastu ja hävitada viiruseid.

Kas teadsid, et talvel haigestud nõrgema imuunsüsteemi, mitte külmetamise tõttu?

Eriti soovituslik on haigusi põdedes sauna kaasa võtta eukalüptiviht või –aroomivedelik, sest lisaks heale lõhnale ravib eukalüpt hästi hingamisteede haigusi. Ja aitab kehal paremini lõõgastuda, pingetest nii füüsiliselt kui vaimselt vabaneda.

Kui peale pikka lugemist tekkis sul soov kohe sauna minna siis toon Sulle sauna koos küttepuudega Viljandis kasvõi koduhoovi kohale ja aitame kerisele tule alla teha.

Meeldejääv elamus Sinu poolt valitud kohas!