Sauna traditsioonid – 4 eksimust mida kipume saunalaval unustama

Saunas käimine on üks parimaid võimalusi kuidas kiirelt ja mugavalt enda meel ja keha puhtaks saada.

Kuid kui palju me tegelikult võimalikest ohtudest ei ole kunagi mõelnud ja teinud nii nagu keegi on kunagi ette näidanud? Selles postituses keskenduks mitmele teravale küsimusele, mis ikka ja alati on arutelu tekitanud. Samuti proovin tuua selguse tavaliste saunatraditsioonide osas, mida tihtipeale täitsa õigesti ja ohutult ei tehta.

1. Saunas esimese asjana kohe leili visata

Igas seltskonnas on see üks sõber kes teab saunast kõige rohkem ja saunalavale jõudes haarab koheselt kulbi ja hakkab kohe vett kerisele viskama. Mingis mõttes võib tunduda kui ajahäkk, ent tegelikult säärane meetod erilist kasu ei too. Kõige põnevamad vennad on need, kes peale jõusaali tulevad sauna, valavad terve kibu kerisele, istuvad 10 sekundit ja lähevad saunast välja.

Saunas on oluline lasta saunakuumal keha esialgu aeglaselt ja ühtlaselt üles soojendada. Kuivalt sauna tulles oleks hea alguses kuivas leiliruumis umbes 10 minutit niisama istuda. Oodata natuke, et keha higistama hakkaks ja keha jaoks ekstreeme olukorraga harjuma hakkaks. Sama kehtib ka külmast tuleku kohta – ei ole mõistlik kohe pärast tulekut kuumas saunas leili viskama, et kiiresti-kiiresti sooja saada. Korraks läheb soojaks aga tolku suurt pole.

Sama mis jõusaalis raskustega kiirelt set ära teha – raskused saavad tõstetud aga suurt mõju lihastele sellega ei kaasne. Korralikult köetud saunas soojeneb keha niikuinii, kuid leili abil soojendamise kiirustamine aga intensiivistab liigselt kuumenemist, mida keha peab kompenseerima.

Teisisõnu seab selline lifehäkk jaheda organismi järsult ülemäära suure koormuse alla ja mõnusast lõõgastumisest võib ainult unistada.

2. Oled saunas nii kaua kuni pilt mustaks läheb

Saun on ennekõike lõõgastav elamus, mille eesmärgiks on teha Sinu tervisele head. Puhastada meel ja terve keha kõigest jamast mis argipäevadega kokku on kogunenud. See ei ole koht kus end teistele tõestada ja organismi maksimumi piirini viia.

Liiga intensiivne kuumus kõrgeimal lavaastmel on erinevatel võistlustel ja ka tavaharrastustel päädinud aga mitmete surmadega ning pöördumatute tervisekahjustustega.

Keegi ei taha seda, kuid halvad asjad juhtuvad siis alati siis kui neid ei oota.

Saun on organismi jaoks ekstreemne keskkond, sest kuumus on palju suurem kui kuskil mujal looduses, ning organism hakkab sellele vastutegevust osutama – ehk end jahutama. Kui keerata vunki liialt üle, teed endale liiga ja kasulikust rituaalist saab kahjulik. Sega saunas tuleb käia mõistusega, kuid mida piiri pidades tähele panna?

Kui tunned saunas, et pea on raske ja süda klopib – lahku saunast kohe jahtuma. Joo toasooja vett ning pea pausi, sest kangelast pole mõtet saunalaval mängida. Kui tunned, et tahad sauna naasta, pane saunamüts pähe ja võta kaasa kausike külma veega, millega aeg-ajalt oma nägu ja pead kasta. Kõigil meil on organism erineva tasemeni treenitud ja selles ei ole mitte midagi halba, kui keegi ei suuda ülemisel astmel koos kõikidega end pikalt hästi tunda. Iga inimene on erinev ja saunas on tähtis ennekõike kuulata oma keha mitte ego.

3. Tarvitad saunas eelistatult õlut

Saun ja õlu on peaaegu, et lahutamatud – mis saab olla veel mõnusam kui külm õlu saunalaval või puhkepausi ajal sauna eesruumis? Kuna sauna kaotab organism higistamise kaudu küllaltki palju vedelikku, tasuks piirduda vaid ühe õllega. Mõne jaoks võib see tulla üllatusena, kuid alkohol hoopis suurendab vedeliku väljutamist rakkudest, mis aitab küll higistamisele kaasa, kuid lõppkokkuvõttes suurendab vedelikupuudust.

Seepärast ei ole alkoholi tarbimine sauna ajal ja sauna järel väga soovitav. Selle ühe õlle võib rahumeeli venitada terve saunatamise peale ja samal ajal juua vett. Või kui juba läheb joomiseks siis määrata keegi, kes hoiab vee joomisel silma peal.

Higi eraldumisega väljub organismist koos vedeliku ja toksiinidega ka eluks vajalikud mineraalid, mida peaks kindlasti taastama.

Suurepäraseks valikuks oleks toatemperatuuril mineraalvee või sooja tee joomine. Jah tõepoolest tee joomine on peale sauna väga tervislik, kuid vastupidi jääkülm jook pärast kuuma sauna seab organismi täiendava koormuse alla nii nagu ka külma vette hüppamine. Kuigi see ei ole sama ohtlik, oleks mõistlik sellest siiski hoiduda. Nii töötab organismi lõõgastumises kaasa ja teed sellega ise endale suure teene.

Pea meeles, et saunas kehtib ka reegel, et kui võtad leili, võta vett vahele :)

4. Hüppad saunast äkitselt jääkülma vette

Olgem ausad üks mõnusamaid hetki kogu saunatamise ajal on tulikuumast saunast otse jääauku hüpata – see nii kaif tunne, kuid kas see organismile tervislik on? Selline järsk temperatuuride stimuleerib väga tugevasti veresoonkonda ja südant. Saunas meie pindmised veresooned nahas laienevad ja mahutavad rohkem verd.

Seepärast langeb ka saunaleilis vererõhk. Joostes otse kuumast saunast hooga ülepea jääauku, tõmbuvad nahas olevad veresooned külma tõttu üle keha väga kiiresti kokku. Paraku aga ei suuda meie veenid laieneda ja veri surutakse tagasi arteritesse – normaalse verevoolu vastu.

Teisisõnu selline efekt mõjub järsult kogu kehale kahjustavalt, kuna hüppeliselt tõuseb vererõhk ning seab südamele hetkeliselt kuni 9-kordse koormuse. Kui lisada sellele asjaolu, et saunas tarvitatakse rohkelt õlut, mis veresoonkonda täiendavalt lõdvestab, on šokiseisund intensiivsem. Mitte alati, kuid tulemuseks on suure tõenäosusega traagilised tagajärjed – on seda vaja või mitte oskab igaüks endale ise vastata.

Kui aga sellist karastamist teha ettevaatlikult ja mõistusega, on tegemist suurepärase viisiga organismi turgutamiseks. Nii nagu saunaski tuleb käia mõistusega, kuid kuulata oma keha. Hormoonikomplekt, mida meie aju sellise ekstreemolukorra kohal korral ringlusse saadab, on kirjeldamatu järelmõjuga.

Samuti on see õigesti tehes suurepärane treening südamele ja veresoontele. Sama kehtib ka kõige muu kohta. Alkohol organismi jaoks ei ole kahjulik – liiga palju alkoholi on kahjulik. Intensiivne treening ei ole kehale kahjulik – liiga palju intensiivseid treeninguid järjestikku on kehale kahjulik jne.

Saunas kindlasti tekib see soov end võimalikult kiiresti jahutada, kuid alustuseks võiks piirduda lihtsalt lumega hõõrumise või jaheda veega kastmisega. Kui kogemus juba suurem, siis võib proovida aeglaselt vette minna, et organism jõuaks end teise äärmusega kohanemiseks valmis panna.

Selleks, et eelmainitud 4-st sauna traditsioonist maksimum võtta ja kogeda sauna elamust täiesti uues võtmes, on meil Sulle pakkuda sauna ratastel koos küttepuude ja saunavihaga Viljandis, millele saad iga kell järgi tulla või vajadusel toome selle ise ära.

Meeldejääv elamus Sinu poolt valitud kohas!