Regulaarne saunas käimine on seotud pikema eluea ja parema tervisega

Eluea pikendamine ja elukvaliteedi parandamine on vahel lihtsamad, kui arvata oskad.

Tahad elada kauem ja parandada oma südame-veresoonkonna tervist – mine sauna. Soovitavalt vähemalt neli korda nädalas. Kui nii tihti ei saa siis kord nädalas, kord kuus, kord aastas või vähemalt kord elus… okei nali naljaks.

See võib kõlada ebausutavalt, kuid Soome teadlaste kinnitusel võib pika eluea saladus peituda justnimelt saunas higistamises. Teadagi, et soomlased on oma saunaarmastuse poolest legendaarsed ja meie ei jää neist selles osas sugugi maha. Teadusuuring kinnitab, et seda head tava tasub kindlasti jätkata ja ühe autori kohaselt:

“mida rohkem seda parem”

Väidetavalt regulaarne saunas käimine võib olla seotud seotud südame-veresoonkonna haiguste madalama esinemissagedusega, mis omakorda annab pikema eluea. Sellele järeldusele jõudsid teadlased vaadeldes enam kui 2300 Ida-Soome mehe terviseandmeid ja saunaskäimise harjumusi vahemikus 1984-1985 ning uurides nende tervislikku seisundit taas 2011. aastal.

Leiti, et sagedamini ja pikemat aega saunas viibinud meestel oli vähem südameprobleeme ning väiksem suremuse näitaja.

Kuidas siis saunas käimine tervisele hästi mõjub?

Lõõgastumine on hea nii kehale kui vaimule – juba ainuüksi saunas istumiseks aja võtmine on aeg, mille sa pühendad puhkamiseks. See vähendab stressi ja ärevust, parandab saavutusvõimet ja loovust, vähendab vererõhku ja normaliseerib südame tööd.

Pealegi regulaarne saunas käimine imiteerib tervisespordi mõju kehale, sest nii saun kui ka spordi tegemine suurendab südame löögisagedust, paneb keha higistama ning toob kaasa parema lõõgastumise ja enesetunde.

Nii nagu aeroobne sport nii ka saun on suurepärane abimees kehast toksiinide väljutamisel. Higiga väljub kehast palju ebavajalikke keskkonnast saadavaid aineid ning peenikeste veresoonte laienemine toob verd keha perifeersetesse osadesse, puhastades ka neid. Ei ole saladus, et saunas või vahetult peale leilitamist on hea võimalus koorida maha surnud naharakud, saades värskema ja siledama naha – eriti on seda tunda peale soolasauna külastust.

Ei tasu alahinnata ka sauna sotsiaalset aspekti.

Kui analüüsima hakata, võib täheldada, et paremad suhted lähedastega toetavad meie südame tervist ning inimesed, kes tunnevad ennast lähedaste ja kogukonnaga kontaktis olevat, elavad kauem ja õnnelikumalt. Kui saunas käimine on regulaarne ja seda mitte üksinduses siis kindlasti saab sageli sauna soojaks panekust seltskondlik ettevõtmine.

Saunalaval saavad vahel räägitud kõige huvitavamad jutud, tekivad kõige geniaalsemad ideed ja mis tähtsam see on vaieldamatult väärtuslik pere või sõpradega koos veedetud aeg. Peale trenni on üldse hea pea puhtaks tõmmata ja rääkida miskit mis esimesena pähe tuleb.

Kui sa jõid sellele kõigele sügavalt mõtlema ja uurima, kus kohas saaks kiiremas korras sauna minna siis toome Sulle sauna koos küttepuudega Viljandis ja miks mitte ka Viljandimaal kas või koduhoovi kohale ning aitame vajadusel kerisele tule alla teha.

Enneolematu mõnus elamus Sinu poolt valitud kohas!