Paar nippi värske ja kuiva saunaviha ettevalmistamisest

Kas Sina oled üks nendest kes leiab, et vihtlemine on üks vajalikumaid tegevusi saunas käimisel?

Paraku saunavihaga vehkimisest on aga vähe kasu — tähtis on seda õigesti kasutada. Sellest sõltub mõju tervisele, enesetundele ja elamusele mida kogeda tahad.

Teadagi, et kaseviht ei ole ainuke – tamme-, kadaka-, nõgese- jt. vihtu on samuti võimalik igapäevases praktikas leida. Millist vihta aga sauna valida, kuidas seda õigesti ette valmistada ja millist tehnikat vihtlemisel kasutada – saad kohe teada?

Elutargad väidavad, et vihtlemisel hakkab leiliruumis õhk kiiremini liikuma. Kuna leiliruumis oleva õhu temperatuur on tunduvalt kõrgem kui vihtleja kehatemperatuur, tõuseb vihtlemisel kehatemperatuur kiiremini ja suurendab higistamine. Pealegi on vihtlemine nahale kui kerge massaaž mis ergutab vereringet ja mõjutab nahas paiknevate närviretseptorite talitlust.

Üks olulisemaid rituaale enne saunatamist on saunaviha õige ettevalmistamine. Maksimaalse koguse eeterlikke õlisid ja kasulikke aineid saamiseks tuleb enne vihtlemist tuleb vihta kindlasti leotada (olgu see värske või kuiv).

1. Sauans käik värske vihaga. Rohkem ei ole alati parem ehk viha vette kastmisel tuleb pidada meeles, et keeva vee kasutamine võib viha lõplikult rikkuda. Samuti ei ole otstarbekas jätta vihta pikalt pesukaussi ligunema, sest vastasel juhul muutub viht raskeks ja hakkab nahale kleepuma.

2. Saunas käik kuiva vihaga nõuab pikemat ettevalmistust. Kui aastaaeg ei luba värsket saunavihta kasutada, tuleb leppida kuivaga. Ideaalis oleks hea see varakult valmis panna, kuid kui aega napib (mis juhtub üsna tihti) siis:

  • kasta see lihtsalt sooja vette;
  • hoia mõned sekundid kuumade kivide kohal.

Kauem ei ole mõtet seda kivide kohal soojenada kuna tõenäoliselt kukuvad kuivad lehed kerisekividele (mis soodustab leiliruumi kõrbenud lehtede haisuga täitmist).

Lehtedelt kerisekivide vahele langev vesi annab leiliruumile mõnusa metsalõhna. Seega esimesel korral tuleb eriti hoolikalt seda teha. Mida mõnusam esimene leil tundub, seda paremaks muutub kogu saunatamise protsess.

PS! Ahjaa, eks igaüks vastutab oma pesa eest ise aga sauna rentimisel kehtib alati puhtuse reegel. Oleme austavad pisiasjades, oleme asutavad elus.