5 asja, mida saunas käies kindlasti vältida

Saunas käimine on tervislik ja lõõgastav mitte ainult kehale vaid ka meelele.

Nii nagu ka kõiges muus, tuleb saunas õigesti käia, sest vastasel juhul võib tulemus olla hoopis vastupidine. Jahh saunas käimine ei ole tõesti lihtsalt suvaliselt istumine ja niisama olemine. Isiklikust kogemusest saan öelda, et saunas saab käia ka nii, et iga kord pilt mustaks läheb. Seepärast toon välja 5 peamist punkti mida võiks saunas käies vältida.

1. Sauna liiga kuumaks kütta

Algajad saunatajad või need kes pole pikalt saunas käinud ei tohiks kohe sajakraadisesse sauna minna, sest keha ei ole harjunud nii ekstreemsete olukodadega järsult hakkama saada. Esialgu võiks võtta istet lava alumistel astmetel, et organism jõuaks uue keskkonnaga harjuda ja seejärel järk-järgult üles poole liikuda.

Kui oled juba varemgi end ekstreemsetes tingimustes hästi tundnud, siis hüppa aga ülemisele astmele ja viska julgelt leiti. Oma koha oskad ise kuulata.

2. Liiga kauaks korraga sauna jääda

Üks tüüpilisemaid algajate vigasid mida kohtab kõikjal. Sauna tuleks jääda 8–12 minutiks ja mitte kauemaks kui 15 minutiks. Kusjuures vaid kogenud saunalised jäävad sauna maksimaalseks ajaks.

Tavaliselt keegi aega ei võta, kuid kui keha annab märku, et on aeg puhata, tuleb seda ka teha. Saun ei ole koht kuhu minnakse võitma ja tõestama – see on koht lõõgastumiseks ja enesepuhastamiseks.

3. Liiga kiiresti püsti tõusta

Tihtipeale on juhtunud nii, et kõik on korras ja järsku kogu elamus on rikutud. Kes soovib saunast välja minna, ei tohiks väga äkiliselt püsti tõusta, kuna see võib põhjustada vereringeprobleeme. Kõike tuleb teha mõistlikult ja kui ees ootab lumehunnik või külm järvevesi siis ega see kuskile kao. Kiiret pole ja jõuab sinna ka paarisekundilise “hilinemisega” ilusti kohale.

4. Täis kõhuga sauna minna

Täis kõhuga sauna minemine ei ole hea mõte, sest siis on keha seedimisega liialt hõivatud. Kui sellele lisandub saunas käimine, tekib vereringe ülekoormamise oht. Pealegi saunas istumine muutub enesepiinamiseks kuna keha peab mitut ülesannet korraga täitma.

Samas ei soovita sauna minna ka täiesti tühja kõhuga, sest jube kergelt on tulemas black out – kirjutan omast kogemusest. Keha vajab temperatuuri hoidmiseks energiat ja kui seda pole kuskilt võtta, hakkab see justkui iseennast hävitama.

5. Haigena sauna minna

Raske külmetuse või koguni palavikuga ei tohiks kindlasti sauna minna. Nii ei teki mitte üksnes teiste saunaliste nakatamise ohtu, vaid kahjustad ka enda tervist, sest kuumus nõrgestab haigusetekitajatega võitlevat immuunsüsteemi. Kui märkad, et hakkad haigeks jääma, siis peaks saunas käimisest samuti loobuma, sest nii võid päris haigeks jääda.