10 põhjust, miks peaksid regulaarselt saunas käima

Saun pole koht, kus ennast vaid pesta. See on koht kus leiab kosutust ja ravi nii hingele kui ka kehale. Seepärast ei peaks saunaskäik olema vaid harv juhus. Nagu vana ütlust ütleb: kes tahab, otsib võimalusi, kes ei taha, otsib vabandusi. Ja nagu Soomes läviidud uuringud näitavad, mida rohkem saunas käid seda suurema tõenäosusega elad tervena kauem.

1. Organismi karastus

Temperatuuri vaheldumine karastab ihu ja tugevdab tervist. Saunalaval keha temperatuur tõuseb ja hakkab higistama. Pärast kuuma leili on hea end jahutada õues, kümmeldes veekogus või külma duši all. Samas tuleks jälgida, et jahutamine oleks kärme ja keha pinnal võimalikult ühtlane mis tähendab, et jääauku hüppamine ei ole üldse mõistlik viis jahutamiseks. Kui aga rahulikult sinna sisse minna ja ulpida, võib see isegi meeldima hakata.

2. Tõuseb vastupanuvõime haigustele

Kuigi inimene higistab iga päev, ei saa seda võrrelda saunas higistamisega. Kehatemperatuuri tõus saunas sarnaneb palavikuga, mistõttu toodab keha rohkem valgeid vereliblesid, mis võitlevad haigustega. Saunakuumus mõjub positiivselt ka hingamisteedele. Kuiv õhk stimuleerib nina limaskesti tootma eritist, mis sisaldab kaitsekehi haiguste vastu.

3. Nahk sileneb

Regulaarne saunas käimine ja sealsed nahahoolitsused niisutavad kuiva nahka ning annavad hea jume. Kuna koorimine ja massaaž parandavad naha verevarustust, siis aeglustab see ka naha vananemist. Kindlasti märkab seda efekti kõige kiiremini soolalausast väljudes.

4. Leevenevad liigesevalud ja lihaspinged

Kehatemperatuuri tõustes veresooned laienevad ja vereringe paraneb. See soodustab väiksemate marrastuste ja sinikate kiiremat paranemist, võtab ära lihasvalu ja leevendab artriiti. Eriti tõhus on saunaefekt just pärast treeningut, mil lihased on pinges ja keha vajab lõdvestust.

5. Avanevad keelepaelad

Saun on mõnus koht, kus sõprade või perega aega veeta. Vabas õhkkonnas saab rääkida teemadel, mis muidu jutuks ei tule. Pealegi tihtipeale tulevad just sellistest vestlustest kõige geniaalsemad ideed mida hiljem ellu hakkad viima.

6. Leeveneb stress

Stress mõjub laastavalt kogu organismile ja võib kaasa tuua ka tervisehädasid. Saun on hämar ja vaikne, mis soodustab lõõgastumist ning keha toodab sinu rõõmuks heaoluhormooni endorfiini. Saun on koht kus organism saab puhasta end ka seestpoolt ja Sina saad lasta meelel puhata.

7. Paraneb ainevahetus

Võttes 3-4 korda leili, võid saunaskäigu jooksul välja higistada kuni liiter vett. Nii saad lahti organismi kogunenud toksiinidest. Külma ja kuuma vaheldumine ning ohter vedeliku tarbimine ergutab soolestikku. Joogiks eelista pigem vett, lahjat mahla või taimeteed. Õlu võib hea olla, kuid kui sul läheb juba mitmes purk siis sellest saunas olemisest suurt tolku pole.

8. Loob lõõgastava traditsiooni

Saunapäev võiks peres olla hea traditsioon, mida kõik ootavad ja millest kinni peavad. Nii kaob nädalavahetusel ära stressi tekitav küsimus: mida täna teha? Pigem võib see asenduda sõpruskonnas küsimusega: kas täna teile sauna saab või kus koha see nädalavahetus sauna lähme?

9. Mõjub paarisuhtele hästi

Saunalava on hea koht, kus koos partneriga võtta aeg maha igapäeva askeldustest ja rääkida ka muust kui argisest. Koos puhkamine ühendab ja lähendab. Samuti on see ideaalne koht kus mõelda endale, paarilisele ja mis kõike head on viimasel ajal teie suhtes toimunud.

10. Paraneb uni

Pärast sauna tuleb tavaliselt palju parem uni, sest kõrgem kehatemperatuur ja ühtlaselt langev endorfiinitase on sarnane tavapärase une-eelse seisundiga. Seepärast on parem käia saunas õhtuti või neil päevadel, kui tead, et saad pärast seda rahulikult puhata.

Kui üks kümnest punktist pani sind mõtlema, et miks Sa ei ole veel siiani sauna uues võtmes kogenud, on meil Sulle pakkuda kärusaun või kümblustünn koos küttepuude ja saunavihaga. Saunale saad ise järgi tulla või anna märku kuhu selle Sulle tuua saame.

Meeldejääv elamus Sinu poolt valitud kohas.